Je gaat het eindelijk doen: naar India, de bakermat van de yoga. Om een yoga teacher training of een intensieve yogacursus te volgen. Maar niet meteen hardcore, naar Mysore of Rishikesh. Je begint in Goa, het Ibiza van India (nou ja, over een tijdje). Een relaxte streek en daarom een prima eerste kennismaking met India.
Neem in elk geval onderstaande dingen mee:

Love at the beach

Love at the beach

 1 Yoga leggings
Je zou denken: warm + veel buiten = korte broekjes om je practice in te doen. Maar muggen (zie bij 3) en mieren grijpen hun kans als jij om 6 uur ’s ochtends 5 tellen roerloos in de Downward Dog staat.

En dan is er nog de zon: ook niet onderschatten. Je verbrandt waar je bij staat in je korte broek. Insmeren kan, maar dat wordt dan weer zo plakkerig en glibberig tijdens je practice.
En, jammer maar helaas: goede yogaleggings à la YogaRebel heb ik in Goa nergens gevonden. Gat in de markt, als je het mij vraagt.

2 Een setje houdingen om op het strand te doen terwijl je medeyogi’s foto’s van je maken
‘Egoyoga’, noem ik het maar. Ja, het klinkt nu vreselijk, maar als je daar eenmaal bent, dan ga je ervoor. En met een goede voorbereiding ben jij straks degene die zegt: “Laten we met zeven mensen het woord ‘LOVE’ vormen, met op de achtergrond de ondergaande zon!!” En dan roept de rest: “Jaaaa, dat is een goede idee!” Inspiratiemateriaal genoeg.

3 Muggenspul met Deet

In Goa is natuurlijk muggenspul te krijgen, maar met een laag percentage Deet. Of het is ‘100% natuurlijk’. Hartstikke leuk voor op de Veluwe, maar niet wanneer je in je bikini naar de zonsondergang kijkt en je wordt opgeknabbeld waar je bij ligt.

4 Zaklamp
De stroom valt af en toe uit. Studeren zonder stroom is lastig. Wel een goede smoes als blijkt dat je na een maand nog steeds maar drie Sanskriettermen uit je hoofd weet.
(Wat ook kan, maar wel erg luxe-poppig: een schemerlampje op zonne-energie.
En als je dan toch bezig bent: een extra batterij voor je iPhone of iPad. Maar aan de andere kant: de wifi doet het ook niet als de stroom uitvalt, natuurlijk.)

 5 iPad met E-books
Als de stroom dan uitvalt, blijf jij gewoon lekker doorlezen onder je klamboe. Het scherm springt automatisch op nachtstand (witte letters op zwart) en dat het om je heen dan aardedonker is, daar merk jij niks van.

6 Goede voetcrème
Bijvoorbeeld van Hansaplast. In die Primary serie zitten heel wat vinyasa’s. En daar slijten je tere voetjes nu eenmaal van.

 7 Nagellakjes
Niet heel erg yoga misschien, dit soort uiterlijk vertoon. Maar als je minstens twee uur per dag naar je tenen staat/ligt te staren, kan een opbeurende kleur je net even door die pittige practie slepen.

Mijn favorieten? Essie en Hema.

8 Vitaminepillen
Het eten in Goa is heerlijk, ziek word je niet (althans, ik had nergens last van) maar het kan zijn dat je bepaalde voedingstoffen die je thuis wel gewend bent, niet krijgt of liever mijdt. Bij mij gold dat met name voor zuivel en waarschijnlijk ook voor vlees – al eet ik dat thuis ook zelden.
Ik kreeg last van typische vitamine-B2-tekortverschijnselen en werd na drie weken ook flink verkouden. Dankzij de super-vitaminetabletten van een lieve mede-yogi voelde ik me na een paar dagen weer fit.

 En nu we toch bezig zijn: What not to bring

1 Veel kleren
De hemdjes, wijde yogabroeken en mooie lappen om je in te hullen: je vindt ze op elke straathoek. En wie goed kan afdingen heeft voor een paar euro een hele berg textiel. (Trouwens: ding niet te veel af. Geef gewoon wat het je waard is, ongeacht hoeveel goedkoper het nog zóu kunnen.)

2 Sieraden
Zie boven: op elke straathoek zijn de mooiste ringetjes, armbandjes en teenringen te koop.

3 Make up
Want: je zweet en zwemt alles er in no time af. Daarbij krijg je zo’n prachtige glow van al die practices dat je het écht niet nodig hebt. En tot slot: het kan niemand schelen hoe je eruit ziet. Iedereen is zo met zichzelf bezig dat het niet boeit dat je mascaraloos rondloopt.

Vliegen naar Goa – bonustip!
Wil je alleen met handbagage vliegen zodat je geen risico loopt dat je koffers ergens tussen Mumbai en Goa in het niets oplossen?

Vlieg dan met British Airways.
Je mag maar liefst 2 koffers handbagage meenemen, beide tot 23 kilo (ja, écht!)
Het voordeel is dat je op de terugweg alsnog een tas vol souvenirs en sieraden kunt inchecken (en 2 handbagagetassen over hebt – eentje heb je namelijk voor 5 euro gekocht in Goa).
Het enige risico dat je loopt is een vette sneer van het grondpersoneel: “You’re taking your whole house, are you?” Whateveerrrr.