Yoga Goa: 56-urige werkweek

Full time baan zwaar? Ga maar eens een Astanga yoga Teacher Training doen in India…

6 dagen per week zien eruit als volgt: 

6.00
De wekker gaat. Maar meestal ben ik al vanaf een uur of vijf wakker: ik heb in dit warme klimaat niet de negen uur slaap van thuis nodig, gek genoeg.
Dan: vanonder de klamboe checken of zich ’s nachts geen samenscholingspraktijken van vreemd gevormde insect-achtigen hebben voorgedaan rondom mijn bed.
Zoals die ene ochtend: ik werd vroeg wakker en zag hoe zich naast mijn bed, tegen de zijkant van m’n houten nachtkastje, één van de witte papieren tissues had gevormd die ik op mijn nachtkastje heb liggen. Raar. Vanonder m’n klamboe probeerde ik te zien wat er aan de hand was. De tissue zag eruit als een soort cocoon en bewoog een beetje – misschien door de ventilator die nogal hoog stond. Maar toen ik vanachter m’n net wat verder voorover boog, zag ik dat er een paar bruine sprieten uitstaken. Ugh…!
Ik ben – no shame– naar buiten gesneld en heb een van de Indiase guards geroepen die de hele nacht onze shala in de gaten houden. ‘What ís that?’ vroeg ik, vol afgrijzen wijzend op de bewegende tissue met sprieten. ‘It is normal‘, antwoordde de guard en plukte de prop-met-insect van tafel. Een hele geruststelling, zullen we maar zeggen.

6.15
Een verfrissende koude douche, yogakleren aan, bij voorkeur een lange legging in verband met beten van op en rond de mat rondscharrelende rode mieren, rupsen en muggen. Flink laag Deet op de onbedekte lichaamsdelen, daarbovenop zonnebrand en naar buiten. Even naar de zee kijken en naar de nog laag hangende zon.

6.30
Gemberthee halen bij de yogashala in de tuin, 50 meter van zee. Een banaan pakken uit de keuken voor de nodige energie.

7.00
De Mysoreles begint.

Supta Kurmasana: Slapende Schildpad. Goeie rugstretcher, maar echt comfortabel is anders

Supta Kurmasana: Slapende Schildpad. Goeie rugstretcher, maar echt comfortabel is anders

Meestal heb ik een inzinking als de Marichasana-serie van start gaat. Telkens weer die Vinyasa, tussen elke asana. Bij de Bhujapidasana strand ik enigszins: verder dan Crowpose ben ik nog niet gekomen.
Supta Kurmasana is vervolgens één van de weinige asana’s waarbij ik allerlei emotionele blokkades voel. Niet bij Urdva Dhanurasana (brug) of bij Paschimottanasana (zittende vooroverbuiging) zoals veel mensen.
Bij deze ‘slapende schildpad’ voel ik angst: dat m’n sleutelbeen knapt. Dat ik mijn rug verrek. Dat ik mijn armen breek. Mijn armen niet meer uit de knoop krijg. Dat ik voor eeuwig gevangen blijf in mijn zelfgecreëerde schildpaddenschild. Heel soms kan ik erin ontspannen en me bijna veilig voelen, als een sereen slapend schildpadje. Maar meestal is het irritatie -dat ik mijn handen niet in elkaar kan vouwen en een strap nodig heb. En mijn voeten niet over elkaar kan vouwen. En dat afgewisseld met angst. Ja, het is lachen, zo’n yogales.

9 uur
Pranayama (letterlijk: prana: adem/levensenergie, ayama: gerekt)
O, wat een frustrerend onderdeel.
Na 2 uur fysieke inspanning meteen weer op een bolster zitten, rechtop, in kleermakerszit. En dan een serie doen van verschillende ademhalingsoefeningen.
Van het simpele ‘adem 5 tellen in, 7 tellen uit’, tot het nogal verwarrende Nadi Sodana: adem in door je linkerneusgat, houd vast, adem uit door rechts, in door links – of andersom. Ik raak altijd de tel kwijt en begin pijntjes te voelen in mijn rug, nek, schouders, armen. Mijn gedachten dwalen af: naar het ontbijt. Zouden er weer van die heerlijke granaatappelpannenkoeken zijn? Zal ik aan het strand ontbijten of in de tuinshala?
En dan het zelfbesef: ik moet gefocust blijven, straks weer denken en dromen. Nu ádemen, godver!
(Na een week ploeteren ben ik eens gaan rondvragen: bijna niemand uit de groep vond de les fijn. Jammer. Pranayama kan heel ontspannend en meditatief werken).

10 uur
Ontbijt. Vers fruit, havermoutpap, granaatapannenkoeken (soms- en da’s ook maar beter), eieren, amandelen, 6 soorten thee, vers watermeloensap… Best luxe. 

11 uur
Anatomie en alignment les. Tijdens een van de de laatste lessen mochten we elkaar beschrijven met spiernamen. Ik was proefkonijn, met dank aan mijn zichtbare biceps en sixpack 🙂

13 uur
Lunch en daarna vrij tot 15 uur.
Zwemmen, zonnen, ice coffee halen bij het relaxte-yoga-vibe-resort Lotus naast Kranti.
Of een spinazie-omelet eten bij Mickey’s, in de schaduw onder de palmbomen.
Of met de riksja naar Palolem om te shoppen (de sjaals, de rokken, de crèmes, de hemdjes.. En dat allemaal voor enkele euro’s. Feest! O, en Oreo’s inslaan. Om wakker te blijven in de middag).

15 -16.30
Yogafilosofie. Lessen over onder andere de Yamas en de Niyamas.

16.30
Snack time! Als een groepje uitgehongerde gevangenen vallen we aan op de schalen die worden neergezet. Soms zijn het noten-kokosballetjes, soms samosa’s, stukken watermeloen, versgemaakte granola. Altijd heerlijk. De keuken is top.

16.45
Teaching methodology.
Lesgeven aan elkaar. Iedereen begint zuchtend en steunend, klaagt dat-ie te veel snacks heeft gegeten, maar is na een half uur weer helemaal fit. Meestal gaan we door tot half zeven. Dan is er nog een half uur over tot het diner.
Als we eerder klaar zijn, is het onderdeel mooie-foto’s-van-yogaposes-maken-bij-zonsondergang favoriet. Ego all over de place. Yogi’s zijn net gewone mensen.

19 uur
Diner. Altijd vegetarisch, altijd verse groenten, curry, rijst, soep of salade. Na 2 weken heeft dit eten nog geen dag verveeld. En het ligt nooit zwaar op de maag en geeft nooit gerommel. Wonderbaarlijk.

20 uur
Tijd voor zelfstudie.
In de praktijk: hangen voor je hutje met een iPad of iPhone, ingepakt in lokale sjaals en ingestraald met de lokale Deet.
Tegen 21 uur naar binnen, omdat de muggen, spinnen, rupsen, dragon flies, mieren en en andere dieren het ondanks alle voorzorgsmaatregelen overnemen. Onder de klamboe is er eindelijk rust.

22 uur
Klamboe goed ingestopt, ventilator op standje hoog, licht uit. Zaklantaarn bij de hand voor als de stroom ’s nachts uitvalt en het aar-de-donker is.
TIP tegen muggenbeetjeuk: tijgerbalsem erop en die ventilator er goed overheen laten blazen. Heerlijk verkoelend.

Meer blogs

Dit gebeurt er in een zweethut

Dit gebeurt er in een zweethut

Afgelopen zomer nam ik voor het eerst van mijn leven deel aan een zweethutceremonie. Op een prachtige, afgelegen plek midden in de Friese natuur, bij de lieve mensen van Live Your Nature. Vooraf was me verteld dat een zweethut iets heel anders is dan een dagje sauna....

Waarom Yoga Nidra helend is

Waarom Yoga Nidra helend is

In een stressvolle periode ontdekte ik Yoga Nidra. Al na 1 x liggen en luisteren ontdekte ik het effect: helend.

Ibiza: yoga, baaitjes, lekker eten (en oefenen met offline zijn)

Ibiza: yoga, baaitjes, lekker eten (en oefenen met offline zijn)

In mei 2021 was ik op Ibiza om voor Yoga Magazine een reisverhaal te maken. Dat draaide om offline leven, een week lang: dat was iets moeilijker dan ik dacht. "Als ik die avond ga slapen, voelt het vervelend leeg en aangenaam ruim tegelijkertijd. Het geeft een vrij...

Op je kop ontspannen

Op je kop ontspannen

Nee, op deze manier ging het niet lukken. Als ik mijn schouders zo opgetrokken hield en mijn ogen zo stijf dichtgeknepen, was er geen stevige basis voor de Hoofdstand, Sirsasana. De docent verscheen voor mijn gezicht terwijl ik ondersteboven hing. Ze gaf me een hele...

Hoe een yogi omgaat met corona

Hoe een yogi omgaat met corona

Het was tijdens een zonnige namiddag op het terras, september 2020, dat ik er opeens genoeg van had. Van die krampachtige anderhalve meter, dat slalommen, die vragenlijsten voor je op het terras mocht plaatsnemen, die handgels. En ondanks het besef dat er op dat...

Waarom ‘even weg’ niet altijd helpt

Waarom ‘even weg’ niet altijd helpt

Een vriendin vroeg om advies. Ze wilde op yogavakantie, want ze had last van een gebroken hart. Even een week rust, reinheid en regelmaat zouden haar goed doen, dacht ze.

Waarom een yogales altijd begint met ‘even landen’

Waarom een yogales altijd begint met ‘even landen’

Elke yogales hetzelfde: kleermakerszit, ogen dicht. Ademen. Voelen. Toen ik net met yoga begon, vond ik dat heel irritant. 'Kunnen we niet gewoon begínnen?' 'Is dit niet zonde van mijn tijd?' 'Zitten kan ik thuis ook.' Mijn mind ging als een dolle tekeer. Jaaa, ik was...

Hete twilight-yoga in een tent

Hete twilight-yoga in een tent

Ik had er al vaker over gehoord: hotpod yoga. Iets met een verwarmde ruimte, maar dan niet zoals bij Bikram yoga. En iets met een tent, maar dan niet zoals op de camping. En dan nog iets met Club Lite, maar dan niet echt in de club, maar in een tént in de club....

Yoga in Bali? 9 Tips

Yoga in Bali? 9 Tips

Ga je op vakantie naar Bali en ben je in to yoga? Ik heb begin 2017 een hele berg yogascholen uitgeprobeerd in Ubud en Canggu. Dit zijn mijn 9 tips. De websites vind je onderaan. Yoga in Ubud - 5 tips 1 - The Yoga Barn in Ubud Wie al vaker in Ubud is geweest, begint...

Hoe je door inspanning kunt ontspannen

Hoe je door inspanning kunt ontspannen

Onlangs hield ik een anonieme enquête onder mijn yogastudenten. Eén van de vragen luidde: wat zou je graag anders zien? Een student antwoordde: 'Ik kan niet goed ontspannen in kleermakerszit aan het begin van de les. Als we gaan liggen, lukt dat wel. Kunnen we...

Yogafeest in een Amsterdamse villa

Yogafeest in een Amsterdamse villa

Een droomlocatie, een goed verhaal, fijne yogalessen en lekkere taart: yogastudio YogaFest op het Amsterdamse Westergasterrein has it all. Afgelopen zomer las ik er al over in het Parool: voormalige pr-chick begint eigen yogastudio. Onder het motto: ‘Alles is...

6 redenen om Ashtanga yoga te doen

6 redenen om Ashtanga yoga te doen

Ashtanga yoga is zonder twijfel de meest lichamelijk uitdagende vorm van yoga.  Regelmatige beoefening maakt je sterk en lenig. Maar de serie houdingen is minstens zo heilzaam voor de geest. Dit zijn de beste redenen om aan Ashtanga te doen.   1) Het maakt je...

Yoga Goa: What to bring? Tips & Tricks

Yoga Goa: What to bring? Tips & Tricks

Je gaat het eindelijk doen: naar India, de bakermat van de yoga. Om een yoga teacher training of een intensieve yogacursus te volgen. Maar niet meteen hardcore, naar Mysore of Rishikesh. Je begint in Goa, het Ibiza van India (nou ja, over een tijdje). Een relaxte...

Waarom ‘even weg’ niet altijd helpt

Yoga Goa: geweldloos of eerlijk leven?

Deze week bespraken we de Yoga Sutras, geschreven door Patanjali, een wijsgeer van vele jaren voor Christus. De Sutras beschrijven onder meer het achtvoudige pad van yoga (in Sanskriet: Ashto= 8, Anga=deel, yep: Ashtanga). De eerste twee stappen heten de Yamas en...

Yoga Goa & My First Mysore

Yoga Goa & My First Mysore

Yoga Teacher Trainingsdag één in Goa begon met een Led class. Opluchting. Ergens op de website van de Teacher Training had ik iets gelezen over Mysore lessen. Ik had me voor de zekerheid maar op het ergste voorbereid: meteen op ochtend één met een jetlaghoofd ruim 60...

Yoga Goa: Strandhutjes & healthy food

Nog voor de Teacher Training officieel was begonnen, had ik tijdens de vliegreis naar Goa al een hoop geleerd. Dat getrouwde, Indiaase vrouwen teenringen dragen om daarmee band te laten zien die is ontstaan tussen twee families (en dus niet om heel hip te zijn, zoals...

Yoga: tegengif voor ons doemdenkbrein

Yoga is het tegengif voor ons brein, dat van huis uit gewend is om in worst case scenario's te denken. Het is handig dat we zo'n goedwerkend brein hebben, dat verbanden legt en analyseert, maar we moeten het wel temmen. Zeker wanneer er zoveel shit in je leven is...

Koffie of Kundalini?

Afgelopen maandag besloot ik opeens dat het genoeg was. Koffie had me het afgelopen jaar op de been gehouden. Op momenten dat ik voelde: nu ben ik gaar, uitgeput, inspiratieloos, moe - dan zette ik een sterke bak en hup, dan ging het weer. Of ik liep de straat op en...

Waarom kost rust vinden zo veel stress?

Ik heb de Lonely Planet van Goa. Ik heb m'n vliegticket. Ik heb ook de inentingen (mijn huisarts: 'Je hebt mazzel, we hebben nog een voorraadje buiktyfus, dus kom maar snel langs'). Nu dat visum nog. Weken stond het op m'n lange to do-lijst, in steeds grotere letters,...